Wednesday, 16 May 2012

PaKAi TuDunG LaBuH.....pssttt..nk tunjuk alim la tu..kan3

Assalamualaikum.

haaa.....mesti ada yg sakit hati kan bila bca tjuk entri sya kan...tetiba ptg ni sya nk updte psal tdung labuh...sya tgh blogwalking, trsinggah kt satu belog shumel ni post pasal tudung labuh. Sya cuma nk kongsi cerita dgn reader suma, org slalu ckp ayat2 mcm ni

  • eleh, kau igt kau pakai tudung labuh, kau alim sgt ke?
  • tudung je labuh tp perangai mcm haprak lg.
  • eleh, nk tunjuk alim la tu pkai tdung labuh.
  • dia tu, pkai tdung labuh skjap ja, kdg2 tdung bwal ja dy pkai.
  • tudung ustzh mna la dy rembat tu.
  • dy tu pkai tudung labuh, tp mesej dgn bdk laki.
  • bla....bla...bla....
mcm2 tohmahan msyrkt skrg lemparkn pd kaum hawa yg brtudung labuh ni. Sya ckp ni brdasarkn pgalaman sya, kisahnya bermula mcm ni....sya asal dr skolah mngh kbgsaan agama. Msa dekat skolah dlu, kwn2 sya cuma pkai tdung labuh dskolah shj, tp bla kluar hnya mngenakn tdung bawal...dan trmasuk sya skali. Tp sbnarnya jauh dsudut hati sya, sya kdg2 malu bla kluar dan brtembung dgn kaum hawa yg brtdung labuh. Sya cuba brjinak2 pkai tdung bidang 55. Dsebabkn sya hanya ada bbrapa helai, jd sya brtukar2 la dgn tdung bwal. Sya pkai tdung bwal pun still mnutupi dada. Jd sya berazam nk truskn pemakaian tdung labuh bila dh kluar dr skolah agama nnty (msuk u la tau). Pas2 masa semester 1 sya cuma mngenakan tdung bawal atau tudung bidang 55 mcm ni
|
|
|
v


tudung bidang 55 #biru
kbetulan dkat u sya blajar tu...ramai jgk la yg brtudung labuh, jd sya tanamkn niat sya utk brtdung labuh. Niat sya tu akhirnya brjya jgk smsa d semester 2, mula2 2 sya malu + takot, dlm fkiran sya mcm2 sya dok fkir, nnty kwn2 sya kata apa2 plak...tp sya kuatkn hati sya utk pkai jgk. Alhamdulillah, tp sya pkai selang seli dgn tudung bidang 55 tuh. Tp Allah nk uji sya, "ada yg kata sya pkai tdung labuh, tp pkai jgk tudung bidang 55 tuh. Klau nk pkai tudung labuh, xblh pkai tdung bidang 55 dh," Ok sya trima ujian ni. Sya mngalami konflik cket msa kt cnie. Sedih x??? Ya, sya akui mmg wak2 ni luluh hati sya. Tapi lama klamaan sya renung kembali, tujuan sebenar sya pkai tdung labuh ni, sbb sya nk ikut printah Allah, sya nk ttup aurat dgn lebih sempurna, bkn nk nmpak perfect di mata org, biarla sya xperfect dpndangan manusia, tp sya brsyukur sbb Allah sntiasa mlindungi umatNya yg mnurut printahNya. Sya tulis ni hanyalah skadar berkongsi sdikit pgalaman sya. Klau nk buat bnda baik mesti bnyk dugaan kan. Sya brharap reader suma jgnlah beranggapan negatif kpd kaum hawa yg brtudung labuh wlaupun mreka kdg2 brtudung biasa. Sbenarnya mereka sdg melatih dri mereka. Lg 1 printah Allah dlm surah an-nur ayat 31 ada mnyebutkn ttg aurat prempuan iaitu
 :: Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya
Ni secebis maksud dr ayat trsebut. Allah printahkn utk pakai kain tudung yg mnutupi dada, bknnya pkai tudung labuh ka tudung bulat ka tudung bidang 60 ka. Islam agama yg mudah, jd jnganlah anda mrumitknnya. Ok lah..renung2kan dan selamat beramal ya reader yg dhormati suma :)

#tudung labuh bknlah bermakna seseorang itu alim tetapi perisai bg drinya dr prkara2 yg tdk baik :)
ღ l o t s o f l o v e ღ

51 comments:

  1. setuju ! :D saya bercita cita nakpakai tudung labuh jugak satu hari nanti :) titip doa buat saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah nnti cita2 aien pasti trcapai :)

      Delete
  2. pakaian mencerminkan diri.:)

    ReplyDelete
  3. kita mencari keredhaan makhluk di langit, bukan makhluk bumi. Semoga Allah mendengar doa kita. Aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..btul tu Camy Alya :) insyaAllah :) amin...

      Delete
  4. alhamdulillah.
    just ignored what others said.
    yang penting niat kita.
    ALLAH Maha Mengetahui.
    chill suda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Eyla bg skongan :)
      Hanya Tuhan yg Mengetahui sgala2nya ^^,

      Delete
  5. saye ni x la brtdung labuh tpi saye mmg da psang niat utk brtdung labuh cume pngaruh disni mlemahkn niat saye. insya Allah thun dpn saye nk msok uia agar niat saye trcpai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah maizatul, pdulikan kata org, tetapkn niat dlm hati, insyaAllah Allah pasti akan mmbantu hambaNYA :)

      Delete
  6. hehe , tadi masa mula2 baca tajuk posting tu marah dgn sis . pastu baca isi baru tahu.. hehe.. tu lah , manusia suka kata yang bukan2 . suka mencemuh org tak tentu pasal . yang penting Allah tahu siapa kita . yang baik atau yang buruk :) bukan semua org bertudung labuh nie tunjuk alim .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya btul 2 Ratu Lissa :) tq coz bg skongan ^^,

      Delete
  7. pakai kerudung sampai menutup dada bagus.hehe lanjutkan.gak perlu di pandang perfect oleh manusia.yang penting di mata allah .. betul,kerudung sampai menutup dada itu bukan nya kelakuan kita harus bagus,dan gak boleh aneh aneh,kerudung bukan penentu kepribadian seseorang.kerudung itu setidaknya menjadi atribut dan perisai bagi wanita muslim... :D nice post wkwkk zaman telah berubah,masa kalau pakai kerudung gak boleh sms an sama cowok?wkwkwk zz -.-' islam punya dalil aqli dan naqli,diantara dua dalil tersebut islam mengajarkan juga kita memakai akal sehat kita xixixi :D asal kita gak berbuat yang menyimpang dan melanggar hukum,why not?hehe nanti malah menghambat kreatifitas kita lagi xixixii setuju banget sama posting kamu,hehhe.saya juga akan belajar memakai kerudung yg baik dan benar,tentunya yang wajar wajar saja,dan gak terlalu mengganggu aktifitas tapi tetap dalam ajaran islam (kepanjangan) wkkwkwk :D dah aku malah posting di sini xixixiixixi aku follow blog kamu laah ,boleh kamu follow back?xixii :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ats skonganmu Rulita.park :) nnti sya follow kamu ya ^^,

      Delete
  8. saya berhajat nak memakai tudung labuh..tp sya tkut org ramai berfikiran negatif mcm kat atas ni la..susah sngt org nak faham.bila saya pkai stoking,dorang pndg pelik..lain mcm sngt dorang pndg saya.mcm ada yg xkena..saya nk tutup aurat dgn sempurna..skrang ni sya cuba berjinak2 nak pakai tdung labuh..stakat ni pakai tudung yg tutup dada,xnk pkai tdung sarung,pendek dan seumpamanya yg tdung xikut syariat Islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la tu syahirah, benda baik slalu dpandang pelik... suma tu ujian Allah, nk mnguji hambaNYa itu mampu atau tdk shj. kekalkan hajat dan tunaikn, jgn risau, biarla org nk pndg pelik, kerna Allah sentiasa disisi :)

      Delete
  9. sayangnya ramai wanita yg mnjadikan tudung sebagai fesyen dan trend semata2 sekarang kan.. hmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul 2 Farhan, blh brfesyen asalkn ikut syariat baru nampak lg cantik :)

      Delete
  10. ignore dengan ape orang cakap dear.
    hope sya kekalkan bertudung :)

    ReplyDelete
  11. biasa la mulut manusia kan. anggap jelah satu cabaran. tetapkan ngn pendirian awk tu k. :)

    ReplyDelete
  12. nurul pon dari sekolah menengah agama juga....hopefully nurul mampu untuk bertudung labuh sama seperti rakan2 nurul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah nurul, nurul pasti mampu jgk :)

      Delete
  13. biar apa yang org nak kata yg penting apa yang kita buat dan kita tahu baik dan buruknya. semoga adik tabah selalu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, btul tu ^^, terima kasih Zuhanif :)

      Delete
  14. setuju dngn sys . saya pown dulu skolah agama . saye ngaku . pakai tudung labuh time skolah ja . luar pda tu . pkai tudung bwal n shawl apew soma . ade jgak terdetik hati nak pkai tudung labuh even ta skolah dah . tapi tu la kan . orang ckp prngai saya ta ssuai la nak pkai tudung labuh2 ni . mcm2 lg la . tp even saya ta bertudung labuh . sya ttp bertudung . kan sys kan ? smoga kita sentiasa mnjaga aurat kyta . :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya atyn, biarla org nk ckp apa. yg penting kita ttp menjga aurat kita :)

      Delete
  15. satu perubahan dan langkah yang baik , nys pon harap cemtu one day ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah nys :) nys pun boleh :)

      Delete
  16. teruskan usaha, kalau nak tudung 55 yang 2 tone atau 3 tone jenama akel, boleh inform akak ya..heheh bidang 60 pun ada. akak pun mengalami hal yg sama.tapi yg penting niat kita ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih akak nurazie. hehe akak jual ka? nk tgok la :)

      Delete
  17. Akak pernah berada kat tempat Sya and I asked yang mempertikaikan pemakaian tudung akak,"adakah tudung labuh 3 segi tu tak menutup aurat?"

    Tutup aurat bukan semata2 pakai tudung labuh bulat jahit di tengah.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu akak, sya pun pelik knpa la org nk pertikai...pdhal tdung tu pun ttp mnutup aurat dgn sempurna :) tq ats skongan akak :)

      Delete
  18. salam... keadaan kta mgkin sma .tp berbeza sebab yg dlu'y saya tdak bertudung dan skrg alhamdulillah skrg bertudung, masa mula2 mgunakan tudung ramai member ckp saya sok alim,dan sok baik suci la konon'y nak guna2 tudung, sehinggakn sya rsa nak buka tudung ja, tp klu d ingtkn balik saya pakai tudung ni adalah azam saya, dan nak berubah tuk menutup aurat adalah kerana allah... syukur ALLAH memberikan petunjuk dan sya tetapkn hati guna tudung selama2'y.. member sya yg dlu tu bertudung dan skrg buka tudung apahal plak ye?? siap skolah agama lg.. hehehe apapon biar la dia hal dgn tuhan , yg pntg sya dh tgur sbgai kwn semuslim . dr dia nak trima teguran atau apa.. kan2???

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Alhamdulillah, syukur lina...niatlah kerana Allah kerna Allah pasti mmbantu hambaNya :)

      Delete
  19. tabahnya awak ni, ye la nk kena berdepan dgn pandangan rakan2 kampus lagi...hopefully, dgn menjaga pakaian, akhlak kita pun terjaga. amin...

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah :) saya pun malu bila terserempak dgn golongan pakai tudung labuh. mereka seolah olah bidadari. sejuk mata memandang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul 2, sya klau nmpak ja mesti rsa malu :)

      Delete
  21. sokong 100% .

    mulut manusia mmg takleh ttup , biarkan sja .

    yg pnting kita berusaha utk yg terbaik (:

    ReplyDelete
  22. emm.. bagi saya bertudung labuh itu adelh care yg berkesan utk lgkh memperbaiki diri dalm hal yg lain.kerana dgn pemakain itu kite sndri akn rase malu n bersalh la sgt pabila mlkukn sesuatu dose lain..walopun ia bukn berkait ngn aurt.. :) ..insyaallh sy juga sedang istiqmh utk perbaiki pakaian sy... gud luck.. :)

    ReplyDelete
  23. betull..yg pntg kite kne kuatkan

    ReplyDelete