Monday, 21 May 2012

BuAh MahKotA DewA...buaH ape tu erk????

Assalamualaikum....

haaaa...kali ni sya nk post psal buah mhkota dewa...ari tu sya ada buh gmbaq buah mahkota dewa dlm entri sblum ni, jd ramai yg xtau pasal buah mhkota dewa, ada yg first time dengaq, ok kali ni second time nah...hehe... sbenaqnya buah mahkota dewa ni bkn mcm buah epal yg boleh dmkan begitu shj tau...sbb sya bca komen2, ada yg ckp xpnah rsa, xpenah mkn...ehehehe...jgn men gigit ja tau klau jumpa nnty. Buah ni sbnarnya lebih ke arah kesihatan, buah ni bkn utk dmkn trus, tp blh mghasilkn pelbagai produk. Buah ni mnurut apa yg sya dengaq mak dan mak long ckp, elok utk kencing manis, darah tinggi, jantung n  mcm2 lg. ok bwh ni pokok mahkota dewa

ni pokok mahkota dewa
nampak x buah mahkota dewa tuh ^
buah dhiris halus2 dan dkeringkan..jd mcm ni la
ni bila dh kering..di pack utk djual la :)
yg kerig tadi..direndam dan jadi lah air tea mahkota dewa ni :)
klau suka kopi, kopi mahkota dewa ada jgk :)
ni khasiat jika minum kopi mahkota dewa
macam2 kan boleh buat dr buah mahkota dewa...ni je yg sya blh bgtau serba sedikit pasal buah mahkota dewa..info slanjutnya boleh la tanya pak cik gugel ye^^, credit to pak cik gugel utk suma gmbaq2 ni :) stiap penyakit pasti ada ubatnya..ni la salah satu ubatnya kan :)

ღ l o t s o f l o v e ღ

27 comments:

  1. owhh . yaya . azma pernah jumpa buah ni . tq for the info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. waaahh..saya x pnah jumpa buah nie... btw.. sejak dok smnnjung.. banyak buah baru yg saya taw... huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe..nnty kenal la bnyk g buah2 kt cnie :D

      Delete
  3. macam sedap je..xp kalo ke arah kesihatan 4sure pahit. kan ? -,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh bukannya gigit trus..xpahit rsanya :D kelat kot

      Delete
  4. ouh...buleh makan rupenyer buah ni...siap ada xtra khasiat lagi...alhamdulillah

    ReplyDelete
  5. owhh baru taw da buah nie, huhu

    ReplyDelete
  6. seriusly tak penah dengar.it is my 1st time,,nice2..

    ReplyDelete
  7. Wahh, baguslah buah ni. Macam2 kebaikan :)

    ReplyDelete
  8. tak pernah dgr. huhu. buat asam tak leh eh? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh..buat asam..xda lg org buat hehe :)

      Delete
  9. Huhu .. banyak khasiat kan3 ? :)

    ReplyDelete
  10. haa , mak teya pernah beli kopi mahkota dewa ni . sedap lah . byk khasiat rupanya . :) thanks share

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? sya pun xpnah minum..hehe :)

      Delete
  11. Oohh baru first time dngr psl teh mahkota dewa ni

    ReplyDelete
  12. buah mahkota dewa? mcm 1sttime je dgr

    ReplyDelete
  13. pernah dengar buah ni...
    banyak khasiatnya....

    salam singgah......

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum (^_^) , erm FR tengok follower awak bawah 350 , dan awak berpeluang masuk

    [Segmen Bloglist: Saya Blogger Newbie]

    Tolong Blogger Baru je (^_^) senior tak payah...

    http://www.farizreza.com/2012/05/segmen-saya-blogger-newbie.html

    ReplyDelete
  15. Hani x pnah jumpa buah nie lagi... baru first time dngr .. thanks 4 info .

    ReplyDelete