Wednesday, 28 November 2012

LuaHAn HaTi KeChiLku

Assalamualaikum

Tetiba hati sya rasa nk meluahkan sesuatu...tp bukan utk meraih simpati sesiapa pun. Hanyalah sekadar perkongsian rasa hati ni. Hari ni, sya rasa mcm bersalah pula kt kedua ibu bapa sya...sya rsa sya dh bnyak mmbelanjakan duit...beli tu beli ni...semuanya ikot nafsu. 

Semasa dpt result exam hari tu, sya bgtau kt mak sblum tu, nak tukaq henset klau result elok. Alhamdulillah...Allah makbulkan doa ibubapa dan sya...sya dpt cmerlang..tp bila mak sya bg duit rm***...mak ckp "mak mampu bg bnyak ni ja kakak". Ya Allah....sebak di hati ni hanya Tuhan yg tahu...sya rsa brsalah sgt...sya xbeli pun henset guna duit tu..sya simpan utk kgunaan kperluan sya dan kdg2 bila pergi beli brg, sya hulurkan cket drpd duit tu kt mak sya..

Sya rasa bersalah sgt2...mungkin sya terlalu ikutkan nafsu...ikot perasaan sgt.. ye la...kwn2 sya ada henset canggih2...parent diorang kalau dpt result elok...KAMERA DSLR, IPAD, IPHONE...TAB bagai.....tp sya... sya xpatut persoal, itu mereka..tp sya bukan mereka...sya sptutnya bersyukur dgn apa yg ada... itu rezki mereka, mgkin rezki sya yg lain... SubhanAllah...sya leka kan...terlalu ikot kata hati, cemburu dgn kemewahan org laen...sbenarnya..kjayaan yg sya kecapi ni semuanya berkat doa ibu bapa sya yg xputus2 mendoakan sya..sepatutnya sya minta mereka terus mendoakan sya.



Sya janji akan blajar rajin2...gapai cita2 sya...mak pak xperlu belikan semua tu, tp insyaAllah sya akan belikan utk mak pak nnti.



Ya Allah, jauhilah sikap iri hatiku ini... Sya bersyukur dgn apa yg ada, asalkan sya bahagia dgn keluarga tersayang....kasih sayang yg ibubapa sya beri lebih bernilai dr semua tu...tiada bandingan dan tidak boleh dijual beli... 

Ya Allah, peliharalah hatiku..jauhkanlah aku  dr sifat tamak dan sifat2 buruk ya Allah... 

#moral > bersyukur dgn apa yg ada...hrta yang paling bernilai ialah kasih sayang ibu bapa :')



ღ l o t s o f l o v e ღ

5 comments:

  1. baguslah kalau sya sedar...memang kita ni tak boleh nak terikut-ikut kawan kan..memang tak terkejar dibuatnya..apa pun, study elok-elok ye..:)

    ReplyDelete
  2. amin . harap jadi anak solehah :)

    hadiah eksklusif disediakan . jum join contest ni http://cikpensil.blogspot.com/2012/12/contest-kalender-2013-eksklusif.html

    ReplyDelete
  3. btul sgt tu.. kdg2 bile tgk kwn ade itu ini, hti kte pn mesti akn terdetik nk jgk bende yg sama kn..

    haz pn kalau nk somethng, xpernh mntk parents. semua gne duit sendri..hukhuk

    tp yg pentg skrg ni bljr rjin2 n make them proud. insyaAllah =)

    ReplyDelete
  4. Assalamualikum ,haii bw sini tag kamu :)sorry selalu tag
    ♥ http://littlemisspink-syazwani.blogspot.com/2012/12/special-year-end-ga-fy-nad.html
    ♥ http://littlemisspink-syazwani.blogspot.com/2012/12/partner-end-year-giveaway-by-hadifah.html
    Btw jum join ni
    ♥ http://littlemisspink-syazwani.blogspot.com/2012/12/segmen-upkan-follower-by-lobak-merah.html

    ReplyDelete

  5. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete